Isotretinoin

Hva er isotretinoin?

Klikk deg inn her

Jeg husker så godt når vi var i Portugal med 20 stk fra skolen min så spurte en der om hva den kuren skulle virke mot. Kviser? Jeg avbrøt han og bare: Nei, si uren hud. Ikke kviser. Uren hud.
Det er noe med ordet kviser som får meg til å føle meg som en 14 åring som fortsatt er i puberteten i en alder av 23. Ta i betrakting at dette er et innlegg basert på hvordan jeg tenker og hvordan jeg har opplevd kuren. Dere er mer enn velkomne til å kommentere i kommentarfeltet dersom noen av dere har noen spørsmål om kuren, eller har noen kommentarer generelt til dette innlegget.

Aller først, oppsøk lege så fort du får mistanke om at dette ikke er normale kviser. Min oppfatning av normale kviser, er: det kommer hvis du feks. glemmer å ta av deg sminken, spiser usunt, drikker alkohol 1-2 dager i uken, sover lite, stresser osv. De “vanlige” symptomene til at uren hud skal dukke opp.

Etter å ha besøkt legen din skal du bli henvist til en hudspesialist.

Nå skal det også nevnes at dette problemet, akne, ikke forekommer av de nevnte eksemplene ovenfor her. Forskning sier at det ikke finnes nok bevis på at det er potetgull som forårsaker akne. Poenget er at du kan bare være så flink du vil med huden din, eller du kan være det stikk motsatte – det kommer når du minst venter det, så sørg for å få rask behandling når du ser det komme.

Jeg startet på isotretinon 20. desember 2016, etter 2 år med akne.

Mellom dag 1 til 7 var det ikke så altfor mange bivirkninger kroppen la noe særlig merke til. Dag 8 doblet vi dosen fra 20 mg til 40 mg. Det vil si 2 tabletter daglig, istedenfor 1. Den andre uken under kuren ble kom bivirkningene som kroppen har gruet seg litt til. Nemlig at man blir veldig slapp, fort sliten, generelt veldig vondt i alle ledd, her merket spesielt ribbeina at de var utrolig såre og ømme. Jeg kunne ikke ligge på siden lengre, måtte sove på ryggen noe som var utrolig uvant og fikk meg til å slite enda mer med søvn. Jeg kunne våkne opp midt på natten av smerte etter å ha snudd meg til siden. Det var skikkelig ubehagelig.

Tips

– Vær ærlig med dine nærmeste om hvilke bivirkninger som kan forekomme. Det verste må være å få en kommentar på humørsvingenge dine uten at vedkommende vet hvorfor. Husk at dette bare er imidlertidig, så hold ut og vær helsikes tålmodig, hehe.

– Still deg forberedt. Handle inn det du trenger av fuktighetskremer osv, slik at du ikke må ut på en dårlig dag og handle det.

– Ikke les deg opp på det mer enn nødvendig. Vær klar over i hvilke tilfeller du må oppsøke/ringe hudlegen din dersom noe uforventa skal forekomme. Men vær så snill, ikke søk opp på google hvis du skal blø litt neseblod. Hvis du leser papiret du får med deg til tablettene dine så ser du hva som er vanlig og ikke. Hold deg bare til det.

Mine bivirkninger

Tørr hud. Varierte fra uke til uke. Ene uken var huden så tørr at konstant flasset, andre uken var det liksom ingen problem. Det er ingenting en god, fet krem ikke kan fikse. Det eneste er bare at det er irriterende, men det er bedre at det er irriterende imidlertidig enn at du skal irritere deg over den urene huden din til evig tid.

Ikke bare blir ansiktet tørr, men skuldrene mine ble tørre etter å ha gått på den i 2 måneder. Jeg må smøre meg oftere på armene enn før, noe som er litt uvant. But again, suck it up – bare få det overstått. Samme med leppene, for meg funket carmex veldig greit, mer vær forsiktig. Selv om de blir tørrere enn vanlig er det viktig å ikke overdrive forbruket.

Neseblod kan forekomme, og det er helt normalt. Jeg har ikke blødd noe, bare våknet opp med tørket blod i nesen, men det har liksom ikke rent noe utover puten.

Øynene kan renne litt, som tidligere nevnt blir deler av ansiktet tørt. Går du innom Apoteket og forteller om kuren du går på er de veldig flinke til å finne noe som kan være bra for deg. Bare husk å fortell hva kuren heter, så er de beredt på det og ikke gir deg noe som kan være “farlig”, eller mindre bra, som det heter. Jeg har fobi mot å putte noe i øynene mine. Jeg må egentlig bruke linser, men holder meg til briller til staheten min gir seg.. Så. Jeg har bare klart meg uten. Det får bare renne i et par måneder til. Jeg holder ut.

Jeg ble også til tider litt mer følsom enn vanlig. Det føles egentlig litt ut som du har PMS over lengre perioder. Men det er helt normalt at en slik kur fucker litt med hodet ditt.

Jeg kan anbefale denne mot tørr hud i ansiktet:

Link her

og:

Link her

Den fra Clarins inneholder SPF15. Noe som kommer godt med siden du må holde deg unna sterk sol når du går på denne kuren.

Jeg er på måned 4 nå og har to måneder til kuren er ferdig. En ting som skal sies er at det kommer veldig an på hudlegen forteller deg hvordan du skal behandle kuren. Jeg har for eksempel ei venninne som har gått på den samme kuren og fikk høre av sin lege at hun ikke skulle trene eller være så innmari aktiv. Jeg fikk en helt annen beskjed. Jeg er avhengig av å trene hver dag, fordi det gir meg energi. Og hvis denne kuren fra før skulle gjøre meg slapp, kunne jeg ikke forestille meg hvordan kroppen ville bli av å ikke være aktiv. Min hudlege ga meg grønt lys og sa jeg kunne trene så mye jeg ville. Så jeg vet ikke om det er på grunn av testene vi gjorde på forhånd som viste at jeg kunne det, eller ikke. Så! Forhør med legen din om alt! Det er jo bare dere to i rommet så du kan stille så mange “dumme” spørsmål du bare vil.

OBS: Ingen spørsmål er dumme.

Jeg kunne skrevet flere hundre sider om hvordan kuren har vært for meg, men velger å bare ta det som er på overflaten her og etterlate kommentarfeltet til dere hvis dere lurer på noe. Jeg svarer med glede!

Tips til forberede seg på en slik kur:

– Det er bare midlertidig

– Får du utbrudd o.l betyr det bare en ting: at kuren virker

– Det er bare midlertidig

– Det er faktisk seriøst bare midlertidig og du kommer ikke til å være sånn for alltid. Du er allerede på god vei til å få en slutt på problemet her.

Husk at når du er ferdig så er du fri for alltid. Fri for å irritere deg over uren hud, fri for at noe slikt skal oppstå senere i livet, med forbehold om hvor ille det er, og du er fri for alle bivirkningene. Lev livet som normalt og fortsett med det du er god på. Vær med vennene dine som driter i om du har utbrudd én dag, du er fortsatt deg, og kick denne kuren som en pro.

– LYKKE TIL – 

Bahar

1 Comment

  1. Reply

    Charlotte

    April 10, 2017

    Veldig bra at du skriver om kuren 🙂 Jeg har også hatt gode erfaringer med kremen til la Roche. Men husk – det er ikke alltid kuren fungerer første gangen. Jeg måtte ha to doser for at det fungerte på meg- og får stadig noen utbrudd. Men disse vil jeg kalle “naturlige” i forhold til det jeg hadde. Lykke til, håper du slipper to runder! ?

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RELATED POSTS